Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Relaţii culturale

Relațiile culturale moldo-americane sunt corelate interacțiunii Ambasadei cu Biroul pentru Afaceri Educaționale și Culturale (ECA) a Departamentului de Stat, organizații neguvernamentale, misiuni diplomatice străine, acreditate în SUA, fiind totodată marcate de activități, desfășurate anual de Ambasadă, care includ participarea la evenimente culturale și de promovare a țării, precum WInternational, International Children's Festival, Around The World Embassy Tour, concerte și prezentări etc.

O contribuție semnificativă în organizarea și desfășurare activităților culturale și de reprezentare a țării se înregistrează din partea comunităților diasporale din regiuni, dar și personalităților ilustre din cadrul acestora. Evenimentele respective au loc periodic, și includ acțiuni de anvergură precum Mămăliga de Aur (Florida), Sorcova Veselă, Festivalul Mărțișorului (California), IA Fest, Inima Mea e Moldova (Illinois), concerte cu participarea vedetelor autohtone etc.

Totodată, în domeniul științei și educației este important de remarcat cooperarea cu Institutul Național pentru Sănătate (NIH), Fundația Națională pentru Știință (NSF), organizația non-profit Fondul American de Cercetări Civile şi Dezvoltare (CRDF), cu care a fost semnat un Acord de Cooperare în anul 2000, Asociația Națională a Educatorilor Internaționali (NAFSA), Asociația Americană pentru Avansarea Științei (AAAS), diverse instituții educaționale și științifice din SUA. Acest tip de coperare este remarcabil nu doar prin interacțiune directă cu reprezentanți ale acestor organizații, dar și prin participarea la evenimente tematice (Conferința Internațională NAFSA, Întrunirea Internațională AAAS, International Education Week etc.).

Este la fel important de menționat, că în cadrul acestor interacțiuni, are loc fortificarea relațiilor bilaterale prin intermediul diplomației populare în baza programelor de schimb pentru tineri (FLEX etc.), profesioniști din varii domenii (TEAP, PfP, IVLP, Fulbright ș.a.m.d.), etc. Aceste contacte sunt adițional extinse de acțiunile umanitare, realizate la inițiativa comunităților de moldoveni din diverse state americane și cu asistența unor organizații non-guvernamentale de profil (Touching A Life, The Moldova Project etc.).