Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Parteneriatul Republica Moldova – Carolina de Nord

Parteneriatul a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum bilateral de intenții, având drept scop facilitarea cooperării în domeniile economic, cultural, ştiinţific, schimburilor academice, apărării și protecției civile, coordonării eforturilor umanitare ale diverselor instituții guvernamentale și organizații non-guvernamentale.

 

În 2004 acesta a fost reînnoit prin semnarea Memorandumului de principii şi proceduri între Republica Moldova şi Statul Carolina de Nord (SUA) cu privire la dorinţa de a întări relaţiile lor bune, în baza căruia a fost instituit un Comitet bilateral de cooperare, co-prezidat de un viceministru de externe din partea RM și Secretarul de Stat al CN, din partea americană.

 

În cadrul vizitei în Statul Carolina de Nord a Prim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Filat, la 20 ianuarie 2010 a fost semnat Memorandumul actualizat de cooperare.

 

În decembrie 2011, printr-un decret al Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, dna Elaine Marshall a fost decorată cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, care i-a fost transmis la 23.12.2011 într-o atmosferă solemnă la sediul Ambasadei RM in SUA.

 

La 3 mai 2013 Armata Naţională a Republicii Moldova şi Garda Naţională a statului Carolina de Nord au semnat la Chișinău un Memorandum de înţelegere privind instituirea parteneriatelor între unităţile ambelor structuri militare, care prevede extinderea cooperării în domeniul securităţii şi apărării, cu accent pe consolidarea relaţiilor interpersonale dintre ofiţerii inferiori, subofiţerii moldoveni şi americani, precum şi promovarea înţelegerii reciproce între unităţile structurilor militare vizate. Cooperarea dintre GNCN şi Armata Naţională a Republicii Moldova a demarat în 1996.

 

Ultima vizită în Republica Moldova a dnei Elaine Marshall a avut loc în octombrie 2015. Cu această ocazie, a fost desfăşurată la Chişinău, pe data de 8 octombrie 2015, Şedinţa Comitetului bilateral de cooperare şi semnată versiunea ajustată şi completată a Memorandumului de Principii şi Proceduri privind intenţia de a consolida relaţiile de cooperare dintre ambele state, care oferă cadrul legal necesar pentru consolidarea relaţiilor privilegiate de cooperare dintre Republica Moldova şi statul Carolina de Nord în multiple domenii de interes bilateral.

 

Link-uri utile:

www.secretary.state.nc.us