Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Parteneriatul Republica Moldova – Carolina de Nord

Parteneriatul a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum bilateral de intenții, având drept scop facilitarea cooperării în domeniile economic, cultural, ştiinţific, schimburilor academice, apărării și protecției civile, coordonării eforturilor umanitare ale diverselor instituții guvernamentale și organizații non-guvernamentale.

În 2004 acesta a fost reînnoit prin semnarea Memorandumului de principii şi proceduri între Republica Moldova şi Statul Carolina de Nord (SUA) cu privire la dorinţa de a întări relaţiile lor bune, în baza căruia a fost instituit un Comitet bilateral de cooperare, co-prezidat de un viceministru de externe din partea RM și Secretarul de Stat al CN, din partea americană.

În cadrul vizitei în Statul Carolina de Nord a Prim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir Filat, la 20 ianuarie 2010 a fost semnat Memorandumul actualizat de cooperare.

În decembrie 2011, printr-un decret al Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, dna Elaine Marshall a fost decorată cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, care i-a fost transmis la 23.12.2011 într-o atmosferă solemnă la sediul Ambasadei RM in SUA.

La 3 mai 2013 Armata Naţională a Republicii Moldova şi Garda Naţională a statului Carolina de Nord au semnat la Chișinău un Memorandum de înţelegere privind instituirea parteneriatelor între unităţile ambelor structuri militare, care prevede extinderea cooperării în domeniul securităţii şi apărării, cu accent pe consolidarea relaţiilor interpersonale dintre ofiţerii inferiori, subofiţerii moldoveni şi americani, precum şi promovarea înţelegerii reciproce între unităţile structurilor militare vizate. Cooperarea dintre GNCN şi Armata Naţională a Republicii Moldova a demarat în 1996.

În cadrul vizitei în Republica Moldova a dnei Elaine Marshall, Secretar de Stat al Carolinei de Nord, în octombrie 2015, a fost desfăşurată la Chişinău, pe data de 8 octombrie, Şedinţa Comitetului bilateral de cooperare şi semnată versiunea ajustată şi completată a Memorandumului de Principii şi Proceduri privind intenţia de a consolida relaţiile de cooperare dintre ambele state, care oferă cadrul legal necesar pentru consolidarea relaţiilor privilegiate de cooperare dintre Republica Moldova şi statul Carolina de Nord în multiple domenii de interes bilateral.

Cea mai recentă vizită în Republica Moldova a dnei Elaine Marshall a avut loc în perioada 14-18 mai 2019, cu prilejul organizării la MAEIE a ședinței aniversare (de celebrare a 20 de ani de la stabilirea Parteneriatului RM-CN) a Comitetului Bilateral de cooperare Republica Moldova - Carolina de Nord. În cadrul ședinței, Șeful diplomației moldovenești a accentuat că, în scopul eficientizării parteneriatului bilateral, pe lângă decizia de a semna versiunea revizuită a Memorandumului de Principii și Proceduri între cele două părți, autoritățile de la Chișinău au propus ridicarea nivelului de reprezentare a părții moldovenești în Comisia bilaterală comună, astfel încât funcția de Co-președinte din partea Republicii Moldova să fie deținută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar în baza propunerilor recepționate de la diverse instituții, precum și de la partenerii americani, a fost luată decizia de a crea Comitetul Consultativ al Parteneriatului, pe lângă Comitetul Executiv.

O evoluție de interes a parteneriatului bilateral a ținut de vizita în Carolina de Nord, în august 2019, pentru prima dată în istoria parteneriatului bilateral moldo-american, a Ambasadorului SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Merită la fel de menționat, că în perioada 29 ianuarie - 1 februarie 2020, Conducătorul Gărzii Naționale a Carolinei de Nord, Generalul Maior Marvin Todd Hunt, a efectuat prima sa vizită oficială în RM.

Parteneriatul RM-CN a permis crearea unor relații durabile în domeniul apărării, protecţiei civile, mobilităţii academice, educaţiei, schimburilor profesionale, implementării proiectelor social-umanitare şi de acordare a asistenţei medicale. Totodată, se conturează noi oportunităţi de extindere a arealului de cooperare, în astfel de domenii precum ar fi agricultura şi industria alimentară, cooperarea comercial-economică şi investiţională, eficienţa energetică, telecomunicaţiile şi turismul, dezvoltarea regională, domeniul justiţiei, afacerilor interne, protecţiei mediului şi altele.

Această cooperare exemplară este fortificată de platforma SisterCities International, deoarece există două acorduri de cooperare între sectorul Buiucani din Chișinău și or. Greensboro (26.09.2000), precum și între or. Ungheni și or. Winston-Salem (21.06.2000). 

Link-uri utile:

www.secretary.state.nc.us