Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Activitatea Diasporei

Unele organizații diasporale moldovenești din SUA sunt destul de active, și organizează periodic evenimente aferente tradiționalelor Zile a Independenței și Limbii Române, Mărțișorului, Crăciunului, Sărbătorilor de Paști etc. Acestea sunt complementate și prin evenimente tematice precum Inima Mea e Moldova, Festivalul Roadei/Toamna de Aur, Ziua Vinului, Mămăliga de Aur, Ziua Iei etc.

Totodată, sunt constant organizate concerte și evoluții culturale ale intrepreților autohtoni de muzică ușoară, simfonică, astfel asigurând legături aprofundate în comunitățile moldovenești, precum și generând punți culturale cu reprezentanți ai poporului american, care rămâne fascinat de bucătăria moldovenească, vinul nostru și bogatele tradiții culturale.

De menționat, că în 2014, la inițiativa Ambasadei a fost lansată Convenția Moldo-Americană, ulterior fiind integral organizată și autofinanțată de reprezentanții comunităților  diasporale din regiunile SUA. Platforma respectivă a fost constituită în vederea consolidării diasporei moldoveneşti şi drept un instrument de dialog şi interacţiune între exponenţii comunităţilor moldoveneşti. CMA se desfăşoară în fiecare an în oraşe diferite, având ca scop suplimentar și valorificarea potenţialului acestora pentru suport în îmbunătăţirea calităţii vieţii conaţionalilor aflaţi peste hotare şi în Republica Moldova.

A șasea ediție a evenimentului a avut loc în perioada 8-10 noiembrie 2019, în or. Philadelphia, Pennsylvania. Din cauza pandemiei, ediția din 2020 a CMA a fost amânată.