A A A

Istoria

Teritoriul Republicii Moldova are o istorie lungă, fiind populat încă din epoca paleoliticului inferior (circa 500 de mii de ani în urmă). Epoca eneolitică a adus cultura Cucuteni-Tripolie, cunoscută pentru realizările sale artistice remarcabile.

Civilizația geto-dacică a prosperat în Moldova între secolele VI și I î.Hr. Romanizarea a avut loc în secolul II î.Hr., odată cu victoriile împăratului Traian asupra Daciei, influențând limba și cultura acestei regiuni.

După retragerea legiunilor romane în anul 271, Moldova a fost marcată de migrațiile popularelor, iar în 1359 a fost înființat statul feudal moldovenesc, cu Bogdan I ca întemeietor.

În 1812, Tratatul de la București a dus la anexarea părții de est a Moldovei, numită Basarabia, de către Imperiul Rus, care a stăpânit teritoriul până în 1918.

În 1918, Sfatul Țării din Basarabia a hotărât unirea cu România, care a durat până în 1940, când, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, Basarabia a fost anexată de Uniunea Sovietică. Ca unitate teritorială în componenţa URSS, a funcţionat până în ultimul deceniu al secolului XX.

La 27 august 1991, Republica Moldova devine stat independent şi suveran.

După declararea independenței, Republica Moldova a trecut printr-o serie de schimbări politice și economice. De asemenea, în anii ce au urmat, Republica Moldova a manifestat un interes pentru apropierea de Uniunea Europeană. Astfel, în ianuarie 2010 au fost lansate negocierile privind Acordul de Asociere. După încheierea negocierilor, acesta a fost semnat la 27 iunie 2014, la Bruxelles, Belgia.

Pe data de 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană.

La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul cu privire la cererea de aderare prin care a recomandat Consiliului UE să i se acorde Republicii Moldova statutul de candidat în situația în care vor fi întreprinse măsuri în mai multe domenii.

La 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.