Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Relaţii comercial-economice

Relațiile comercial-economice

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii, în perioada ianuarie – noiembrie 2020 a înregistrat suma de circa 83,9 mil. USD, în scădere cu 7,66% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019. Exporturile din Republica Moldova au însumat 23,92 mil. USD (+7,28% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019), în timp ce mărfurile importate din Statele Unite ale Americii au însumat 59,9 mil. USD (-12,52% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019). Sold – 36,07 mil. USD în favoarea Statelor Unite ale Americii. După valoarea volumului schimburilor comerciale, SUA se află pe locul 17 printre principalii parteneri comerciali ai RM la nivel mondial, cu o pondere de 1,17% în comerțul total al Republicii Moldova. 

SUA se află pe locul 6 printre principalii investitori ai Republicii Moldova la nivel mondial.

În vederea impulsionării relațiilor economice dintre RM și SUA, în anul 2003 a fost creat Comitetul moldo-american de cooperare comercial-economică. Cea de-a 4-a sesiune a acestuia s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 28-29 octombrie 2019. 

Asistența SUA pentru Republica Moldova

Din 1992 Statele Unite au oferit peste 1,5 miliarde dolari SUA în calitate de asistență financiară pentru Republica Moldova, inclusiv 262 milioane dolari prin programul Compact al Corporației Provocările Mileniului (MCC) implementat în perioada 2010-2015. Întitulat Tranziția la o agricultură performantă și Reabilitarea rețelei de drumuri, acesta a prevăzut investiții majore în eradicarea constrângerilor ce împiedică dezvoltarea economiei Moldovei, precum infrastructura dezastruoasă a drumurilor și infrastructura slab dezvoltată de irigare.