Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Relaţii comercial-economice

Relaţii economice

 

În vederea impulsionării relaţiilor economice dintre RM şi SUA, în anul 2003 a fost creat Comitetul moldo-american de cooperare comercial-economică. Ultima ședință a acestuia a avut loc la Washington, DC, la 3 martie 2014, în cadrul vizitei oficiale în SUA a Prim-ministrului RM, Iurie Leancă.

 

La 24 martie 2014 la Chișinău a fost lansat Grupul de lucru moldo-american în domeniul energiei, ca parte a Dialogului Strategic bilateral lansat recent la Washington. Coordonatorul pentru afaceri internaţionale în domeniul energiei al Departamentului de Stat al SUA, Ambasadorul Carlos Pascual a declarat că SUA vor oferi spijinul necesar pentru integrarea RM în sistemul energetic european și a reiterat că SUA sprijină, în continuare, sporirea investiţiilor în proiecte privind eficienţa energetică şi energia regenerabilă.

 

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, în anul 2014 volumul comerţului moldo-american a însumat 108.448,6 mil. USD (în creștere cu 10% comparativ cu anul 2013), dintre care exportul – 32,1 mil. USD (în creștere cu 27% comparativ cu anul 2013), importul – 76,4 mil. USD (în creștere cu 3,8% comparativ cu anul 2013).

 

Asistenţa SUA pentru Republica Moldova

 

Din 1992 Statele Unite au oferit aproape 1,2 miliarde dolari ca ajutor pentru Republica Moldova, inclusiv peste 22 milioane dolari în anul fiscal 2013 şi 262 milioane dolari prin programul Compact al Corporației Provocările Mileniului (MCC) lansat în 2010 pentru o perioada de cinci ani. Această asistență a sprijinit o serie de reforme economice, a sectorului justiției, democratice și alte reforme care promovează integrarea europeană a Republicii Moldova și demonstrează soliditatea relației bilaterale SUA-Moldova. Urmare vizitei Prim-ministrului Leancă la Washington (3-4 martie 2014), Statele Unite ale Americii au anunțat o creștere de 60 la suta a asistenței sale orientate spre creșterea productivității și competitivității întreprinderilor din Moldova și de a facilita accesul vinului moldovenesc pe pieţele Uniunea Europeană (UE). Programele SUA în curs de desfășurare în Republica Moldova au următoarele obiective:

 

Susţinerea creșterii economice durabile

 

Programele anunţate recent vor ajuta întreprinderile din Republica Moldova să beneficieze de Acordul de Comerţ Liber Aprofundat și Cuprinzător în cadrul Acordului de Asociere pe care Republica Moldova se așteaptă să-l semneze cu UE anul acesta, ceea ce va duce la creșterea investițiilor și crearea locurilor de muncă. În plus, schimburile de experienţă academice și profesionale cu SUA vor îmbunătăți abilitățile de afaceri ale moldovenilor și a productivității agricole. Statele Unite încurajează, de asemenea, investițiile străine în Moldova, ajutând la reducerea impedimentelor comerciale și la îmbunătăţirea facilităţilor de a face business. Aceste programe completează MCC Compact, care susține o tranziție spre o agricultură de valoare înaltă prin reabilitarea drumurilor și a sistemelor de irigare.

 

Consolidarea democrației și a statului de drept

 

Programe ce contribuie la consolidarea instituțiilor și proceselor democratice din Moldova, inclusiv prin promovarea unei societăți civile active, îmbunătățirea guvernării locale, și sprijinirea participării mai active a cetățenilor Moldovei în viața civică. Asistența SUA consolidează, de asemenea, în Republica Moldova şi statul de drept prin îmbunătățirea administrației judiciare, instruirea judecătorilor și procurorilor, precum și promovarea sensibilizării publice a reformelor și a legislației din sectorul justiției. Împreuna aceste programe reduc corupția în timp ce crește transparența guvernamentală și responsabilitatea, care sunt cruciale pentru îndeplinirea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.

 

Dezvoltarea securității și a organelor de forţă

 

Statele Unite oferă, de asemenea, asistență pentru a ajuta Republica Moldova la prevenirea și combaterea criminalității transnaționale, în special a traficului de fiinţe umane, criminalitatea informatică, precum și traficul ilicit de materiale nucleare. Aceste programe contribuie la asigurarea integrităţii frontierelor şi ajută Moldova la îndeplinirea cerinţelor UE ce ţin de securitate la frontieră şi liberalizarea vizelor. Statele Unite sprijină, de asemenea, profesionalizarea armatei Republicii Moldova. Asistența SUA sporește capacitățile Moldovei de a deveni un furnizor de forță pentru operațiuni de menținere a păcii şi stabilităţi, și de promovare a securității regionale.

 

Asistenţa acordată de SUA pe linia Corporaţiei Provocările Mileniului

 

Programul Compact este un program de asistenţă oferit Republicii Moldova de către Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului pentru perioada 2010-2015, care prevede investiţii majore în eradicarea constrîngerilor ce împiedică dezvoltarea economiei Moldovei, cum sînt infrastructură dezastruoasă a drumurilor şi infrastructura slab dezvoltată de irigare.

 

Programul Compact este implementat conform Acordului semnat la 22 ianuarie 2010 de Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia Provocările Mileniului din SUA. În baza acestui Acord de finanţare, ţara noastră a obţinut asistenţă financiară în valoare de 262 milioane dolari SUA, pe o perioadă de 5 ani, în scopul implementării proiectelor Tranziţia la o agricultură performantă şi Reabilitarea reţelei de drumuri.

 

Gestionarea proiectelor investiţionale, financiare şi de asistenţă tehnică, obţinute pe linia Acordului Compact este asigurată de instituţia publică Fondul Provocările Mileniului Moldova, creată prin Hotărîrea Guvernului nr. 230 din 6 martie 2010. Pentru detalii a se accesa mca.gov.md.