Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Asociaţiile moldovenilor şi organizaţii naţional-culturale

Conform bazei de date BRD, în SUA există 8 organizații diasporale moldovenești. Cele mai active, prezentate în ordine aleatorie, sunt: 

  • Comunitatea Moldovenilor din California (CMC), condusă de Ruslan Vdovicenco
  • Diaspora Moldovenilor din Silicon Valley, condusă de Oleg Ciubotaru, Director tehnologic (CTO) al companiei FFW Agency (cooperează cu CMC)
  • Asociația ”Moldova AID”, cu sediul în Carolina de Nord, condusă de Elena Drăgălin
  • Comunitatea moldovenilor din Raleigh, Carolina de Nord, PdC Dumitru Sinigur/Eleonora Sinigur, persoana de contact/asistent al Secretarului de Stat al Carolinei de Nord Elaine Marshall
  • Asociația TRUCKIȘTII, condusă de Nicolae Bairactari (asociația este predominant activă în domeniul umanitar prin intermediul partenerilor din RM)
  • ”Promovăm Moldova @ New York”, condusă de Evghenia Berzan
  • Comunitatea Moldovenilor din Chicago (CMC), condusă de Mariana Berbecaru
  • Comunitatea Moldovenilor din Arizona, condusă de Mariana Lozovanu etc.

Totodată, alte organizații, precum Asociația Moldovenilor din Chicago, condusă de Lilian Gaibu și Asociația Casa Mare din Washington DC, condusă de Cristina Batog, Comunitatea Moldovenilor din Tampa Bay, Florida, condusă de Oleg Bînzar, fost candidat la funcția de deputat în cadrul Alegerilor parlamentare 2019, Fundația Grigore Vieru, din or. New York, condusă de Florin Cârlan, Fundația Moldova pentru Democrație și Dezvoltare asemenea din or. New York, condusă de Tudor Spătaru, sunt mai puțin vizibile, la fel și multiple grupuri sociale, lansate pe Facebook de comunități moldovenești din diverse regiuni (iar în unele Ambasada nici nu are acces) sau per ansamblu inactive.

De menționat, că Diaspora moldovenească beneficiază de existența unui portal de știri, Moldova Times, editor-șef Natalia Ghilașcu, care este și inițiatoarea revistei Hora în America (la a 19-a ediție), un proiect comun moldo-român, lansat în septembrie 2018, cu istorii de succes ale conaționalilor noștri, informații și sfaturi utile etc. Există și un post TV, anunțat drept prima televiziune din SUA a comunității de români de pretutindeni, lansată pe 1 decembrie 2017, în Texas, întitulată ARCA TV.

Link-uri utile:

Biroul pentru relații cu diaspora: www.brd.gov.md

Facebook: www.facebook.com/BiroulRelatiiCuDiaspora