Republica Moldova are o istorie bogată în domeniul științific, contribuind la dezvoltarea și avansarea cunoștințelor în diverse domenii. Cu o infrastructură științifică bine dezvoltată și o comunitate de cercetători talentați, țara a adus contribuții semnificative la patrimoniul științific.
Direcţiile strategice de activitate în sfera ştiinţei şi inovării cuprind:
● Edificarea statului de drept şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi istoric al Moldovei în contextul integrării europene.
● Valorificarea resurselor umane, naturale şi informaţionale pentru dezvoltarea durabilă.
● Biomedicina, farmaceutica, menţinerea şi fortificarea sănătăţii.
● Biotehnologii agricole, fertilitatea solului şi securitatea alimentară.
● Nanotehnologii, inginerie industrială, produse şi materiale noi.
● Eficientizarea complexului energetic şi asigurarea securităţii energetice, inclusiv prin folosirea resurselor renovabile.
O instituție cheie în dezvoltarea științei este Academia de Ştiinţe a Moldovei, drept coordonator plenipotenţiar al activităţii ştiinţifice şi inovaţionale, for ştiinţific suprem al ţării, consultantul ştiinţific al autorităţilor publice ale Republicii Moldova.
Una dintre direcţiile prioritare de activitate a Academiei de Ştiinţe a Moldovei constituie depăşirea stării de izolare a savanţilor din Moldova de ştiinţa globală. Participarea Republicii Moldova la procesul de creare a spaţiului unic ştiinţific european a contribuit la stabilizarea potenţialului ştiinţific al ţării, precum şi la dinamizarea schimbului reciproc avantajos cu comunitatea ştiinţifică a UE.