Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

UPDATE: Cum călătoriți în Mexic în contextul COVID-19

Publicat:Fri, 16/10/2020 - 00:33

I. Stare de urgență:

DA, sanitară - se aplică la nivel local, inclusiv cu a.n. lock-down, în dependență de situația din regiune

II. Restricții de intrare pe teritoriul Mexicului:

Închiderea parțială a hotarelor terestre între Mexic și SUA a fost prelungită până la 21 octombrie 2020 - se referă la călătoriile turistice, de recreere și culturale pe destinațiile Mexic, incl. în/din SUA (conform inițiativei comune anterioare).

Refuz posibil călătorilor pe cale terestră din SUA în Mexic, dacă scopul vizitei nu este “esențial”/nu se demonstrează contrariul sau nu se prezintă o confirmare a reședinței permanente în Mexic (după caz).

Termometria (posibil refuzul de acces în Mexic, dacă nu se va permite efectuare acesteia) și verificarea adițională a stării de sănătate a călătorilor sunt probabile, cu perioade îndelungate de așteptare și posibilitatea de reîntoarcere în punctul de origine sau plasare în carantină în Mexic.

Pe 1 octombrie curent, Autoritatea mexicană pentru imigrare a anunțat despre posibilitatea returnării, amendării sau incarcerării călătorilor străini, care nu respectă măsurile sanitare, precum purtarea măștilor, evaluarea stării de sănătate sau utilizarea altor căi de ieșire/intrare (PoE), evitarea punctelor imigraționale de control, stațiilor de imigrare și oficiilor în cazul contaminării cu COVID-19 sau cu prezența simptomelor acestuia.

Circulația transportului public se efectuează predominant la capacitate redusă (limitarea numărului de pasageri/rute sau modificarea itinerarului de circulație).

Sunt disponibile (și fără restricții speciale), un număr în creștere de zboruri internaționale (SUA, Canada, UE), precum și locale, care activează la capacitate redusă (cele mai recente informații pe AeroMexico aici, Volaris aici, InterJet aici).

În PoE, este foarte probabilă termometria sau chiar verificarea adițională a stării de sănătate a pasagerilor și echipajelor aeronavelor, care sosesc în/pleacă din porturile aeriene mexicane (cei cu simptome pot fi supuși testelor adiționale și/sau plasați în carantină voluntară sau returnați cu primul zbor disponibil).

Excepții și prevederi privind tranzitul:

Vizita în țară se va permite doar rezidenților sau persoanelor cu un scop „esențial” al vizitei (va trebui demonstrat), care nu prezintă semne de boli respiratorii (termometrie/evaluare a sănătății foarte probabilă).

Tranzitul este permis doar celor, care demonstrează realizarea activităților esențiale (hotarul cu SUA și Guatemala); se aplică condiții specifice, în dependență de regiune și codul epidemiologic aplicat.

III. Măsuri pe plan intern:

Se implementează, din 1 iunie curent, Plan pentru revenire la Noua Normalitate, care presupune relansarea economiei mexicane (vieții sociale și educaționale).

Totodată, este în vigoare Sistemul de codificare în 4 culori ale zonelor cu risc a pandemiei, aplicat bi-lunar, care implică particularități de la stat la stat în procesul de relaxare a restricțiilor.

Conform acestuia, în perioada 12-25 octombrie, nu sunt state în care este declarat „cod roșu” (care ar presupune doar desfășurarea activităților esențiale, limitarea cazării în hotele la 25% și doar pentru pentru cei încadrați în activități critice, parcurile la fel fiind limitate la 25% ocupare); în 17 state (Aguascalientes, Chihuahua, Coahuila, Colima, Durango, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, Mexico City, México State, Nayarit, Nuevo León, Oaxaca, Querétaro, Sinaloa, Yucatán, și Zacatecas) este declarat „cod portocaliu” (activitatea hotelelor, restaurantelor, frizeriilor, parcurilor în aer liber și sălilor de forță la doar 50% capacitate; piețele și supermarketurile activează la 75% capacitate; centrele comerciale, bisericile, cinematografele, teatrele, muzeele și evenimentele culturale se vor limita la 25% capacitate); în 14 state (Baja California, Baja California Sur, Chiapas, Guanajuato, Michoacan, Morelos, Puebla, Quintana Roo, Sonora, San Luis Potosi, Tamaulipas, Tlaxcala, Tabasco și Veracruz) este declarat „cod galben” (toate activitățile de lucru sunt permise, spațiile publice din interior pot activa cu capacitate redusă, activitățile trebuie desfășurate cu respectarea măsurilor de prevenire iar persoanele din grupul de risc COVID-19 trebuie să fie suplimentar precauți) și doar într-un stat (Campeche) este în continuare „cod verde” (care permite desfășurarea tuturor activităților cu precauțiile corespunzătoare), unele state și municipalități introducând restricții adiționale la nivel local.

Restricții pe deplasări în interiorul unor state și municipalități (de ex. programul Hoy no circula din Mexico-City, în prezent cu efect redus-vehiculele cu 0 sau 00 pe hologramă, sau cele electrice și hibrid sunt excluse din program; program similar, introdus în alte state/orașe (Acapulco, Guerrero; Hidalgo; Tamaulipas, Zacatecas etc.); călătoria în autovehicul permisă pentru nu mai mult de 2 persoane în localitatea Mexicali, Baja California, la hotar cu SUA etc.).

IV. Alte informații relevante:

Autoritățile mexicane în continuare îndeamnă persoanele să stea acasă, cu ieșiri doar pentru lucru sau activități esențiale conform codificării sus-menționate, cu respectarea permanentă a distanțării sociale, igienei frecvente a mâinilor și purtarea măștii.

Cei, care nu sunt implicați în activități esențiale, precum și cei cu vârsta de peste 60 de ani, cu condiții medicale de risc sporit (hipertensiune, diabet, boli cardio-vasculare, boli ale plămânilor, sistem imunitar compromis) sau post-natalitate ar trebui să se auto-izoleze acasă (de ex. în statul Durango este instituit ordinul de aflare acasă, se interzic întrunirile în masă, este necesar un motiv argumentat pentru părăsirea locului de trai și se permite deplasarea în autovehicul a nu mai mult de 3 pasageri etc.).

Introducerea obligativității purtării măștilor în afara locului de trai (locuri publice, transport public etc.) în multiple municipalități/state și penalități pecuniare semnificative pentru neexecutarea acestei indicații (de ex. Aguascalientes, Guanajuato, Nueva Leon etc.).

Penalități și/sau arest/detenție pot fi aplicate persoanelor infectate de COVID-19 pentru violarea ordinului de autocarantină.

Persoanele, care manifestă simptome de boli respiratorii, vor fi raportate autorităților locale competente.

Spațiile publice sunt funcționale în dependență de semaforul epidemiologic.

Instituțiile educaționale în majoritatea statelor sunt închise, are loc învățământul la distanță (difuzat inclusiv la TV).

A fost transferată pentru un timp nedeterminat desfășurarea tuturor proceselor electorale, recensământelor și studiilor sociologice.

Disponibilitatea camerelor de hotel și altor opțiuni de cazare comercială: există limitări privind numărul de oaspeți într-un hotel și condiția că aceștia sunt implicați în activități esențiale (prezentarea confirmărilor din partea angajatorului), în dependență de codul atribuit statului respectiv și restricțiile locale.

Cei cazați, care manifestă simptome de boli respiratorii, vor fi raportați autorităților competente.

Linia fierbinte a Ministerului Sănătății al Mexicului pe COVID-19 poate fi apelată la 800 0044 800 pentru informații locale, sau determinarea necesității de a rămâne acasă, sau asistență medicală (contactele locale pot fi accesate aici)

Harta interactivă privind C19 în Mexic poate fi accesată la https://covid19.sinave.gob.mx/

Comunicatul Tehnic Cotidian pe COVID-19 (în spaniolă - 14 octombrie 2020) detaliază informațiile actualizate privind COVID-19 pe țară.

Pagina web a Ambasadei Statelor Unite Mexicane în Republica Moldova, cu sediul la Atena - https://embamex.sre.gob.mx/grecia/