Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Vizita de lucru a Ambasadoarei Cristina Balan în Statul Carolina de Nord, SUA

Publicat:Mon, 01/04/2019 - 13:42

În perioada 27-29 martie curent, E.S. Cristina Balan, Ambasadoarea Republicii Moldova în SUA a întreprins o vizită de lucru în Carolina de Nord, stat cu care RM are un parteneriat privilegiat ce marchează 20 de ani în anul curent.

Agenda de lucru a E.S. Cristina Balan a inclus o serie de întrevederi de nivel înalt cu Guvernatorul Carolinei de Nord Roy Cooper, Secretarul de Stat Elaine Marshall, Garda Națională a Carolinei de Nord, precum și discuții la Federația Evreiească din or. Greensboro, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic din Carolina de Nord.

În cadrul întrevederii cu Guvernatorul Roy Cooper a fost reiterată, de comun acord, importanța parteneriatului privilegiat dintre Republica Moldova și Carolina de Nord. Înaltul oficial american a asigurat de susținerea sa univocă pentru extinderea Memorandumului de cooperare între Republica Moldova și Carolina de Nord.

Secretarul de Stat Elaine Marshall a apreciat înalt realizările parteneriatului în domeniul apărării și de securitate, social, educație, medicină, agricultură, ș.a. Oficialul american a remarcat că modelul existent de parteneriat între Republica Moldova și Carolina de Nord este considerat drept unul dintre cele mai de succes din SUA.

În cadrul întrevederii s-a convenit asupra oportunităților de dezvoltare a parteneriatului și acțiunilor ulterioare, inclusiv organizarea la Chișinău a următoarei reuniuni a Comitetului Bilateral de cooperare Republica Moldova – Carolina de Nord, delegația americană urmând a fi condusă de către Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall.

În timpul discuțiilor cu reprezentanții Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, a fost efectuată o trecere în revistă a cooperării RM-SUA pe dimensiunea apărării şi au fost discutate modalități de intensificare a parteneriatului dintre armata Republicii Moldova şi Garda Națională. Ambasadorul RM a apreciat contribuţia SUA la reformarea sectorului de apărare din ţara noastră, inclusiv la pregătirea militarilor în instituţiile specializate de învăţământ din SUA, dotarea cu echipament, precum şi activităţi şi exerciții desfășurate în comun.

În cadrul tuturor întrevederilor cu înalți oficiali americani din Carolina de Nord, a fost reconfirmată importanța continuării bunelor relaţii de cooperare, precum şi interesul reciproc de consolidare a parteneriatului dintre ţara noastră şi statul Carolina de Nord.

De asemenea, Ambasadorul RM în SUA a avut întrevederi cu mai mulți reprezentanți ai mediului academic din cadrul celor mai presitigioase Universități din Carolina de Nord. În cadrul discuțiilor, părțile au remarcat cu satisfacție rezultatele importante înregistrate pe dimensiunea educației și profesionalizării în farmaceutică, stomatologie, medicină, precum și parteneriatele existente la nivel de biblioteci. De asemenea, au fost identificate noi oportunități de cooperare reciproc avantajoase pentru ambele popoare.

Notă: Parteneriatul dintre Republica Moldova şi Carolina de Nord a fost lansat la 22 aprilie 1999 prin semnarea unui Memorandum bilateral, având drept scop facilitarea cooperării în domeniile economic, cultural, ştiinţific, schimburilor academice, apărării şi protecţiei civile, coordonării eforturilor umanitare ale diverselor instituţii guvernamentale şi organizaţii non-guvernamentale.

În luna decembrie 1995 a fost semnat Memorandumul de cooperare în domeniul apărării și al relațiilor militare între Ministerul Apărării Republicii Moldova și Departamentul Apărării SUA privind cooperarea cu Garda Națională a Carolinei de Nord. Documentul vizat prevede consolidarea relațiilor dintre militarii Armatei Naţionale și cei ai SUA, precum și promovarea cooperării între unităţile militare ale celor două state.