Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Poziția Ambasadei Republicii Moldova în SUA cu privire la procesul de organizare a birourilor electorale în contextul alegerilor parlamentare din 2019

Publicat:Tue, 12/02/2019 - 13:55

Poziția Ambasadei Republicii Moldova în SUA cu privire la procesul de organizare a birourilor electorale în contextul alegerilor parlamentare din 2019 

Numărul și amplasarea secțiilor de vot a fost stabilită reieșind din prezența la vot în scrutinele anterioare, baza de date a serviciului consular, înregistrarea prealabilă electorală organizată de CEC, precum și din posibilitățile de acoperire a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM. În baza informației menționate, în 2019 vor fi deschise 12 secții de vot, comparativ cu 2016 - 7 secții de vot și 2014 – 6 secții de vot. 

Pentru buna organizare a procesului electoral pe teritoriul SUA, Ambasada a asigurat informarea timpurie a cetățenilor, cu o lună înainte de alegeri, privind amplasarea secțiilor de vot.  

Reieșind din practica anilor precedenți, precum și cea a altor misiuni diplomatice străine ce activează pe teritoriul SUA, Ambasada, ca și în perioadele anterioare, a apelat la liderii/membrii diasporei locale să ofere susținere în procesul de identificare a spațiilor cu titlu gratuit (pro-bono) pentru amplasarea secțiilor de votare în orașele stabilite prin Hotărîrea CEC nr. 2109.  

Majoritatea secțiilor de votare au fost înființate în baza înțelegerilor Ambasadei cu liderii de comunități care au sprijinit Ambasada și în scrutinele anterioare. 

Cât privește desfășurarea alegerilor în încinta unor spații cu destinație religioasă, menționăm că de cele mai dese ori comunitățile bisericești din SUA dispun de spații ce corespund criteriilor necesare pentru buna desfășurare a procesului electoral, precum și sunt dispuse să ofere aceste spații cu titlu gratuit. Acest precedent a fost folosit în toate scrutinele electorale de până acum. Drept dovadă, informația menționată poate fi gasită pe pagina web a CEC privind locațiile de desfășurare în anii precedenți. 

Ambasada a fost informată de mai multe tentative de hărțuire a membrilor diasporei și gestionarilor sediilor identificate în prezent, care pot duce la periclitarea procesului de bună organizare și desfășurare a scrutinului electoral și provoacă riscul de limitare a posibilităților de exercitare a dreptului la vot a cetățeanului RM. Astfel, îndemnăm la un comportament adecvat și decent, precum și respectarea legislației țării de reședință. 

Reamintim că Ambasada este unica entitate legală responsabilă de asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare din RM pe teritoriul SUA. Respectiv, în eventualitatea unor întrebari legate de organizarea procesului electoral rugăm să ne contactați la adresa alegeriparlamentare2019.sua@gmail.com.