Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Moldova a lansat Cohorta Anticorupție a Summitului Democrației

Publicat:Thu, 10/11/2022 - 18:12

La 8 noiembrie 2022 a fost organizată prima ședință, în format online, a Cohortei Anticorupție, lansată la inițiativa țării noastre în contextul angajamentelor de combatere a corupției asumate la Summitul Democrației, convocat la inițiativa Președintelui SUA Joe Biden în decembrie 2021.

Prima întâlnire a Cohortei Anticorupție, condusă de Republica Moldova împreună cu partenerii internaționali - Transparency International și Institutul Basel pentru Guvernanță, a oferit oportunități pentru societatea civilă și reprezentanții guvernelor din mai multe state interesate de a determina domeniile prioritare de activitate și rezultatele scontate ale formatului de cooperare respectiv.

Cohorta își propune, printre altele, să contribuie la un schimb de experiență și bunele practici privind prevenirea și combaterea corupției; consolidarea cooperării internaționale pe investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt în context transfrontalier; recuperarea activelor ilicite; sporirea integrității, independenței și capacității sectorului justiției. În următoarele luni vor avea loc sesiuni regulate de discuții aprofundate pe subiectele tematice de interes comun, precum și elaborarea unor studii și recomandări pentru îmbunătățirea cooperării între statele participante.

La reuniune au participat reprezentanți ai Președinției Republicii Moldova, Centrului Național Anticorupție, Ministerului Justiției, societății civile și ai unui șir de parteneri străini, inclusiv Austria, Armenia, Costa Rica, SUA, Spania și Uniunea Europeana.