A A A

Declarație Comună privind Dialogul Strategic Republica Moldova - SUA

Publicat:Thu, 16/05/2024 - 23:44

Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au desfășurat, la 18 aprilie 2024, reuniunea Dialogului Strategic moldo-american la Washington, D.C. Evenimentul a inclus consultări politice conduse de către adjunctul secretarului de stat al SUA pentru management și resurse, Richard Verma, și viceprim-ministrul Republicii Moldova, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi.

 

Statele Unite și Republica Moldova au construit un parteneriat bilateral strategic de mai bine de 30 de ani. Confruntat cu amenințările generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, acest parteneriat a devenit mai puternic. În cadrul reuniunii, părțile au evidențiat progresele înregistrate după ultima reuniune a Dialogului Strategic, care avut loc la Chișinău în martie 2023, la nivelul avansării priorităților bilaterale, inclusiv cu privire la cooperarea în domeniul apărării și securității, integrarea Republicii Moldova în UE și programul său de reforme, reforma justiției și politicile de combatere a corupției, securitatea economică și energetică, și întărirea contactelor interpersonale. Statele Unite sunt alături de Moldova, sprijinind eforturile de reformă democratice și economice pe termen lung, precum și suveranitatea și integritatea sa teritorială în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional.   

 

De asemenea, delegațiile au discutat despre programele care contribuie la fortificarea rezilienței Republicii Moldova și la consolidarea capacităților sale de apărare a teritoriului, de protecție a neutralității constituționale și de gestionare și reacționare eficientă la situațiile de criză. De la invazia Ucrainei de către Rusia, Republica Moldova a beneficiat de o finanțare de circa 75 de milioane de dolari SUA, acordată de Statele Unite în scopul consolidării capacităților sale de apărare. Statele Unite, prin Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa, desfășoară cu regularitate exerciții împreună cu Armata Națională a Moldovei, dezvoltând parteneriatul puternic dintre Republica Moldova și Carolina de Nord. Cele două țări au evidențiat importanța parteneriatului dintre Republica Moldova și Carolina de Nord, care a fost prelungit pentru încă cinci ani la 19 martie 2024, la Chișinău. Privind în perspectivă, suntem determinați în angajamentul nostru de a promova respectul reciproc și o cooperare mai profundă, după cum este stipulat în declarația noastră strategică comună.

 

Prin intermediul Biroului Justiție Penală și Aplicarea Legii (INL) și a Biroului Controlul Exporturilor și Securitatea Frontierelor (EXBS) ale Departamentului de Stat al SUA, agențiile din Republica Moldova responsabile de securitatea frontierelor au beneficiat de echipamente și de dezvoltarea unor capacități îmbunătățite, ceea ce a avut ca rezultat consolidarea capacităților de comunicare și de asigurare a regimului frontierei de stat. Statele Unite sprijină forțele de securitate moldovenești pentru sporirea securității fizice și gestionarea stocurilor de arme și muniții, precum și prin consultanță pentru apărare împotriva amenințărilor cibernetice. Frontierele mai securizate, aplicarea mai eficientă a legii și gestionarea mai bună a armelor și munițiilor sporesc securitatea Republicii Moldova și a regiunii. Statele Unite au felicitat Republica Moldova pentru 30 de ani de participare la Programul NATO „Parteneriat pentru Pace” și  10 ani de participare la Misiunea NATO KFOR de menținere a păcii în Kosovo.

 

De asemenea, Statele Unite au anunțat o nouă inițiativă pentru a contribui la alinierea mai puternică la standardele internaționale a Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Proiectul susținut de Biroul Justiție Penală și Aplicarea Legii, în valoare de 2,7 milioane dolari SUA, va actualiza metodologiile de instruire  pentru mânuirea armelor de foc, va îmbunătăți cunoștințele și eficacitatea instructorilor care desfășoară aceste cursuri, va introduce noi tehnologii de învățare și va renova și moderniza complet poligonul de tragere al academiei. O academie mai puternică va promova entități de aplicare a legii mai autonome, transformate și profesionalizate în continuare într-o forță bine echipată și bine pregătită, capabilă să protejeze cetățenii moldoveni și să le câștige încrederea.

 

Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în sectorul justiției. Cu sprijinul guvernului SUA, au fost implementate mai multe proiecte pentru a promova reforma și a dezvolta capacitățile sectorului justiției, inclusiv proiecte pentru sporirea eficienței și performanței instanțelor judecătorești naționale, eficientizarea procedurilor judiciare, sprijinirea instanțelor în dezvoltarea și implementarea standardelor de management al calității și îmbunătățirea sistemului integrat de gestionare a dosarelor. De asemenea, s-au înregistrat progrese în consolidarea capacităților juridice și instituționale în combaterea corupției. Instituțiile naționale au recunoscut sprijinul semnificativ oferit de guvernul SUA pentru instrumentele necesare în investigarea cazurilor de corupție.

 

Statele Unite au salutat decizia Consiliului European din decembrie 2023  privind deschiderea negocierilor de aderare și recunoașterea progresului realizat de Republica Moldova în avansarea reformelor necesare pe calea integrării europene. Statele Unite susțin integrarea Republicii Moldova în UE și implementarea în continuare a unui program ambițios de reforme care este esențial pentru avansarea către acest obiectiv și întru beneficiul poporului Republicii Moldova.

 

Cele două țări au abordat modul în care Republica Moldova gestionează impactul cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei la nivel economic, energetic, de securitate, apărare și umanitar. Statele Unite rămân cel mai mare donator al Republicii Moldova, care reprezintă o singură țară, cu o asistență de peste 774 milioane de dolari SUA pentru economie, securitate, apărare și scopuri umanitare, alocați de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, pentru a susține Republica Moldova în gestionarea impactului războiului, menținând în același timp progresul pe agenda sa de reforme democratice și de combatere a corupției, promovând modernizarea în domeniul apărării și securității, și creșterea economică. Asistență acordată Republicii Moldova pentru sporirea rezistenței la influența malignă este vitală în egală măsură.

 

Statele Unite au mulțumit Republicii Moldova pentru primirea și protejarea în continuare a refugiaților care fug de războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina, precum și pentru acordarea statutului de protecție temporară care permite refugiaților să aibă acces la programe sociale și protecții legale. De la invazia pe scară largă a Ucrainei, peste 1 milion de refugiați au intrat în Republica Moldova din care 116 000 au rămas în țară. Statele Unite au oferit ajutor umanitar de circa 118 milioane de dolari SUA partenerilor internaționali care activează în Republica Moldova pentru a sprijini refugiații și comunitățile gazdă.

 

Partea americană și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat de Republica Moldova în facilitarea transporturilor din Ucraina și rolul său de conducere în cadrul inițiativei celor cinci țări pentru facilitarea fluxului de cereale ucrainene către piețele mondiale, ca urmare a retragerii Rusiei, din iulie 2023, din Inițiativa pentru exportul de cereale prin Marea Neagră. Statele Unite și Republica Moldova și-au reconfirmat angajamentul ferm de a contribui la reconstrucția Ucrainei și au discutat despre noi oportunități de cooperare.

 

Discuțiile s-au referit și la viitoarele alegeri prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, care vor avea loc în Republica Moldova la sfârșitul anului curent, precum și la alegerile parlamentare de anul viitor. Părțile și-au reafirmat angajamentul de a asigura alegeri libere și corecte în Republica Moldova și de a împiedica încercările continue ale Rusiei de a interveni în instituțiile democratice și în procesul electoral din Republica Moldova. Republica Moldova și-a exprimat aprecierea pentru sancțiunile anunțate de SUA în iunie 2023 și februarie 2024 împotriva a opt cetățeni ruși și moldoveni, care au încercat să submineze procesele electorale din Republica Moldova prin coruperea alegătorilor și alte acțiuni. Cele două țări și-au exprimat angajamentul de a coopera în continuare pentru a consolida rezistența și capacitatea Republicii Moldova de a contracara în mod eficient influența malignă străină. Vor fi întreprinse eforturi comune suplimentare pentru a atenua impactul negativ al dezinformării și propagandei străine, în conformitate cu Memorandumul de cooperare privind combaterea manipulării informaționale străine semnat în septembrie 2023 de Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și Departamentul de Stat al SUA, reprezentat de coordonatorul Centrului de Angajament Global, James Rubin.

 

Statele Unite și Republica Moldova au discutat probleme legate de drepturile omului, inclusiv avansarea reformelor în domeniul legislației muncii din Republica Moldova, ceea ce a avut ca rezultat o evaluare mai bună în Raportul Departamentului Muncii al SUA din 2023 privind cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor, precum și cooperarea continuă pentru promovarea drepturilor omului, combaterea crimelor bazate pe ură și protejarea grupurilor vulnerabile din întreaga lume. Participanții au salutat perspectivele diverse prezentate în cadrul celei de-a doua reuniuni anuale a Platformei Societății Civile din cadrul Dialogului Strategic SUA-Republica Moldova, care a avut loc la Chișinău pe 11 aprilie, și au subliniat rolul important al societății civile în promovarea relațiilor bilaterale și a contactelor dintre oamenii din cele două țări.

 

Republica Moldova și Statele Unite au pus în discuție securitatea energetică și dezvoltarea economică, evidențiind semnarea Acordului privind transportul aerian în mai 2023, și progresele semnificative în asigurarea securității și diversificării energetice a Republicii Moldova cu sprijinul USAID. Părțile s-au angajat să dedice timp și expertiză, inclusiv să implice autoritățile respective, pentru a implementa rapid și eficient proiectele de asistență energetică propuse, care includ construcția unei linii de transport de energie de înaltă tensiune pentru a crește conectivitatea dintre Republica Moldova și România și a îmbunătăți stabilizarea rețelei de electricitate și capacitatea de rezervă.

 

Republica Moldova și Statele Unite și-au reafirmat angajamentul față de eforturile de colaborare privind tranziția la sursele  de energie regenerabilă. Delegații au remarcat că, în aprilie 2024, Republica Moldova a achiziționat în premieră gaze naturale din SUA și au subliniat că viitoarele furnizări de gaze naturale din SUA vor spori atât securitatea energetică a Republicii Moldova, cât și relațiile comerciale bilaterale dintre SUA și Republica Moldova. Părțile au discutat despre „coridorul vertical” care va valorifica infrastructura de gaz existentă pentru a asigura aprovizionări din alte surse decât cele din Rusia, direcționate de la terminalele din estul Mării Mediterane către Ucraina și Republica Moldova și, ulterior, din Ucraina către Europa Centrală.

 

De asemenea, statele partenere au subliniat importanța critică a cooperării continue în domeniul securității cibernetice și a digitalizării într-un mod care să protejeze drepturile la viața privată. Statele Unite au recunoscut că Republica Moldova a depus eforturi semnificative pentru a promova securitatea cibernetică și a adopta digitalizarea.

 

Recunoscând că amenințările cibernetice sunt în permanentă schimbare, precum și puterea transformatoare a tehnologiilor digitale, Statele Unite și Moldova și-au exprimat disponibilitatea de a aprofunda colaborarea în acest domeniu pentru a asigura securitatea și prosperitatea ambelor state. Republica Moldova și-a exprimat interesul de a se alătura Inițiativei de combatere a atacurilor cibernetice de tip „ransomware” pentru a consolida rezistența comună la acest tip de infracțiuni și parteneriatele dintre membrii inițiativei.

 

Republica Moldova s-a arătat foarte interesată de revenirea în țară a voluntarilor Corpului Păcii în anul 2023, remarcând contribuțiile pozitive ale celor peste 1500 de voluntari, în ultimii 30 de ani, la întărirea legăturilor personale dintre oamenii din cele două țări.

 

Reuniunea Dialogului Strategic a fost găzduită de Departamentul de Stat al SUA și a inclus reprezentanți ai mai multor agenții și ministere din ambele state. Din delegația Statelor Unite ale Americii au făcut parte reprezentanți ai   Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului de Justiție, Departamentului Trezoreriei, Corpului Păcii, Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, și Reprezentantul SUA pentru Comerț.

 

Reprezentanții Republicii Moldova la reuniune au fost delegați de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Administrația Prezidențială și Cabinetul Primului Ministru.

 

Statele Unite și Republica Moldova și-au subliniat interesul de a continua discuțiile din cadrul Dialogului Strategic pentru a promova o cooperare extinsă,  ancorată în valorile democratice și interesele comune. Cele două țări s-au angajat să desfășoare următoarea reuniune a Dialogului Strategic SUA-Republica Moldova la Chișinău în anul 2025.