Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

ANUNȚ IMPORTANT: UPDATE PE RESTRICȚII DE ZBOR ȘI INTRARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA DIN 16 MAI 2020

Publicat:Mon, 18/05/2020 - 18:30


La 15 mai 2020 a fost ridicată starea de urgență în Republica Moldova, care a durat 60 de zile, iar din 16 mai 2020 a fost declarată stare de urgență în sănătate publică, care va dura până la 30 iunie 2020, cu posibilitatea de revizuire a termenului respectiv în dependență de evoluția situației epidemiologice.

 Astfel, prin Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 11 din 15.05.2020 au fost stabilite inclusiv următoarele măsuri ce țin de conexiunea aeriană spre/din Chișinău, precum și traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova:

Se sistează toate cursele aeriene regulate de pasageri și charterele regulate de pasageri efectuate din și spre Republica Moldova, cu posibilitatea relansării treptate în funcție de situația epidemiologică și:

a) reciprocitatea privind regimul comunicării prin curse aeriene regulate cu statele corespondente;

b) restricțiile privind accesul cetățenilor străini în Republica Moldova;

c) regimul de autoizolare a persoanelor ce intră sau tranzitează̆ teritoriul Republicii Moldova;

d) restricțiile privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în statele corespondente

Se interzice până la data de 30 iunie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor cu următoarele excepţii:

  •  membri de familie ai cetăţenilor RM;
  •  
  •  persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi;
  •  
  • persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;
  •  
  •  membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  •  
  • pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare.


Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.

Textul integral al Hotărârii menționate poate fi accesat aici  - https://bit.ly/2WEPQJQ

În acest context, Ambasada Republicii Moldova în SUA informează că, la momentul actual, NU SE PRECONIZEAZĂ ALTE CURSE CHARTER din SUA în Republica Moldova.

Se așteaptă reluarea treptată a curselor comerciale regulate, care va fi decisă separat de la țară la țară, conform criteriilor menționate în Hotărârea sus-citată a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Astfel, pentru a afla despre reluarea zborurilor spre/din Chișinău, cetățenii urmează să consulte separat paginile oficiale ale companiilor aeriene corespunzătoare (de exemplu, Air Moldova, FlyOne, Turkish Airlines, Austrian Airlines, LOT Polish Airlines, Lufthansa, etc).

Reamintim, că orice cetățean străin care se află în vizită în SUA trebuie să respecte data până la care a fost admis în țară de către autoritățile de imigrare americane. Dacă persoana se află în imposibilitate de a părăsi teritoriul SUA până la data respectivă, aceasta trebuie să solicite extinderea șederii la USCIS la următorul link - https://www.uscis.gov/visit-united-states/extend-your-stay. Orice cetățean străin care depășește termenul de ședere riscă revocarea automată a vizei americane de către Departamentul Securității Interne (Department of Homeland Security) sau Departamentul de Stat (Department of State).

Pandemia COVID-19 este una fără precedent, dar legislația americană privind vizele nu a fost modificată și, în consecință, orice persoană a cărei termen de ședere în baza vizei expiră, urmează să aplice pentru extinderea acestuia la USCIS, pentru a evita situația de ședere ilegală pe teritoriul SUA.