Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Actualizare: Cum călătoriți în SUA în contextul COVID-19

Publicat:Mon, 02/08/2021 - 22:20

1.       STARE DE URGENȚĂ: DA (la nivel federal și la nivelul tuturor statelor americane). Noua administrație a prelungit starea de urgență declarată prin Decretul Prezidențial din 13.03.2020.

2.       RESTRICȚII DE INTRARE:

Se aplică în continuare restricțiile geografice, stabilite în contextul pandemiei de COVID-19 prin proclamațiile prezidențiale nr. 9984, 9992, 10143 și 10199 care au suspendat intrarea în SUA a cetățenilor străini care au călătorit (inclusiv tranzit) cu 14 zile înainte de data intrării în SUA în următoarele țări: Republica Populară Chineză (cu excepția regiunilor administrative speciale Hong Kong și Macau), Statul Islamic Iran, Spațiul Schengen (Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția), Marea Britanie, Irlanda, Republica Federativă a Braziliei, Africa de Sud și India. 

Din 26 ianuarie 2021, toate persoanele, cu vârsta mai mare de 2 ani, care sosesc în SUA pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test cu rezultat negativ pentru infecția SARS-CoV-2 (COVID-19), efectuat cu maxim 3 zile înainte de zbor. Dovada rezultatului testului va fi prezentată în forma scrisă (pe suport de hârtie sau în format electronic). Informații adiționale pot fi consultate aici.

Pentru pasagerii aerieni internaționali, se recomandă, suplimentar, efectuarea unui test la 3-5 zile după sosire la destinație (pentru persoanele vaccinate integral), în combinație cu autoizolarea de 7 zile (pentru persoanele nevaccinate) și auto-monitorizarea stării sănătății, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului de COVID-19.

Pentru informații privind reluarea serviciilor consulare de către Ambasada SUA de la Chișinău a se consulta pagina web a acesteia - https://md.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/

3.      EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Restricțiile stabilite nu se aplică cetățenilor SUA. Toate proclamațiile prezidențiale sus-menționate stabilesc excepții de la restricțiile impuse pentru rezidenții permanenți legali ai SUA. Unele excepții includ, dar nu se limitează la: diplomați străini care călătoresc în SUA cu vize A sau G și anumiți membri ai familiilor cetățenilor americani sau rezidenților permanenți legali, inclusiv: soți, copii (cu vârsta sub 21 de ani), părinți (cu condiția ca copilul cetățeanului american sau rezidentului permanent nu este căsătorit și are vârsta sub 21 de ani) și frați/surori (cu condiția ca atât fratele/sora, cât și cetățeanul american sau rezidentul permanent legal nu sunt căsătoriți și au vârsta sub 21 de ani).

Pentru listele complete de excepții, a se accesa proclamațiile sus-menționate disponibile aici și aici. Suplimentar, Secretarul de Stat al SUA determină excepțiile de interes național (NIEs) pentru anumite categorii de călători, în contextul restricțiilor geografice de călătorie sus-menționate. Acestea sunt supuse revizuirii periodice. Pentru informații actualizate a se verifica excepțiile curente aici și aici. La 29 iunie 2021, Departamentul de Stat a extins valabilitatea excepțiilor de interes național pentru călătorii supuși restricțiilor în baza Proclamațiilor Prezidențiale 9984, 9992, 10143, 10199. Astfel, NIEs vor rămâne valabile timp de 12 luni din data aprobării și pentru intrări multiple, dacă nu este prevăzut altceva și dacă aceste excepții sunt utilizate în scopul pentru care au fost acordate. 

Frontiera terestră SUA-Canada și SUA-Mexic au fost închise temporar pentru traficul neesențial (turism si recreere), începând cu 21 martie 2020. Restricția respectivă a fost prelungită până la data de 21 august 2021. Tranzitul mărfurilor și al lucrătorilor în sectoarele esențiale este permis.

Condiții de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova în SUA:

Persoanelor care dețin o viză pentru Statele Unite și care sunt în interiorul sau în afara Uniunii Europene nu le este permisă tranzitarea aeroporturilor din spațiul Schengen, precum și din Marea Britanie sau Irlanda, în drum spre Statele Unite. Tranzitarea acestora supune călătorii restricțiilor de călătorie. Restricțiile respective nu se aplică cetățenilor americani sau rezidenților permanenți legali (deținători ai green card).

Din 26 ianuarie 2021, este obligatorie prezentarea, la îmbarcare, a unui rezultat negativ al testului COVID-19, efectuat cu maxim 3 zile înainte de zbor, de către toate persoanele, cu vârsta mai mare de 2 ani, care se deplasează spre SUA pe cale aeriană.

4.      MĂSURI PE PLAN INTERN:

La nivel federal, Președintele SUA a aprobat un plan de măsuri anti-COVID-19. Fiecare stat din SUA a adoptat măsuri proprii adaptate la situația locală. Recomandăm consultarea actualizărilor pe COVID-19 corespunzătoare în fiecare stat federal, după necesitate. Detalii suplimentare aici.

Din 2 februarie 2021, printr-un ordin al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), a fost introdusă obligativitatea purtării măștii pe întreg teritoriul SUA pentru călătorii din mijloacele de transport în comun (aeronave, ambarcațiuni, feriboturi, trenuri, metrou, autobuze, taxiuri, ride-share), precum și în zonele de îmbarcare în acestea, cu excepția copiilor cu vârsta de până la 2 ani.  

În contextul răspândirii variantei Delta de coronavirus și creșterii numărului de cazuri pozitive pe întreg teritoriul SUA, la 27 iulie 2021, CDC a ajustat recomandările pentru persoanele vaccinate, indicând că acestea urmează să poarte mască în spațiile publice închise, dacă se află în localități cu rate substanțiale sau înalte de transmitere a virusului de COVID-19. Conform clasificării CDC localități cu rată substanțială de transmitere sunt acelea, unde numărul total de cazuri de îmbolnăvire înregistrate constituie 50-99 la 100.000 populație în decursul a 7 zile, sau dacă 8-10% din testele efectuate sunt pozitive; localități cu rată înaltă de transmitere sunt acelea, unde numărul total de cazuri de îmbolnăvire înregistrate este egal sau depășește 100 per capita sau 10% și mai mult de teste pozitive. Persoanele nevaccinate urmează să poarte măști atât în spațiile închise, cât și în cele deschise.

În capitala federală, Washington, D.C., începând cu 31 iulie 2021 se re-introduce cerința purtării obligatorii a măștilor în spații închise pentru toate persoanele cu vârsta mai mare de 2 ani, indiferent de statutul vaccinării.

5.      ALTE INFORMAȚII UTILE ȘI SURSE OFICIALE DE DOCUMENTARE:

Recomandări CDC; Coronavirus.govCDC.gov/Coronavirus; USA.gov/Coronavirus