Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Actualizare: Cum călătoriți în Mexic în contextul COVID-19

Publicat:Mon, 02/08/2021 - 22:11

 

1. STARE DE URGENȚĂ:  DA (urgență sanitară)

2. RESTRICȚII DE INTRARE:

Pentru evitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, începând cu luna martie 2021 au fost înăsprite controalele la frontierele terestre din sud ale Mexicului (cu Guatemala și Belize) și nord (cu SUA), fiind permis tranzitul doar pentru călătoriile esențiale.

Frontiera terestră SUA-Mexic este închisă temporar pentru traficul neesențial (turism si recreere), începând cu 21 martie 2020. Restricția respectivă a fost prelungită cel puțin până la data de 21 august 2021. Intrarea/tranzitul mărfurilor și al lucrătorilor în sectoarele esențiale este permis.

Din 26 iulie 2021, capitala Ciudad de Mexico a reintrat sub codul portocaliu al semaforului epidemiologic în legătură cu creșterea numărului de cazuri COVID-19. În context, pe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico se aplică controale mult mai stricte și sunt permise doar călătoriile esențiale, demonstrate cu documente și ale căror scopuri sunt prezentate într-o manieră coerentă de către turiștii străini.

Nu este necesară prezentarea unui test negativ COVID-19 sau intrarea în carantină după intrare în Mexic. În schimb, se completează online un chestionar/declarație de sănătate https://www.vuelaseguro.com/login și se prezintă codul QR generat de aceasta pentru a putea realiza check-in-ul. Recomandăm insistent să vă documentați referitor la alte condiții suplimentare impuse de companiile aeriene care operează zboruri spre Mexic.

Este necesar ca la intrarea în Mexic să se prezinte biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include vizitarea Mexicului și dovezi ale deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței. Autoritățile de imigrări realizează verificări, în colaborare cu hotelurile și companiile aeriene, cu privire la confirmarea și plata cazării pentru întreaga perioadă declarată de turiști, precum și a zborului de reîntoarcere în Europa. De asemenea, solicită străinilor care doresc să intre în țară dovada că dețin suficiente resurse financiare pentru a acoperi costurile șederii (bani în numerar și/sau extrase bancare recente). Dacă cetățenii străini au o invitație de la o persoană fizică din Mexic, această invitație trebuie să fie însoțită de copia documentului de identitate a cetățeanului mexican care invită și datele sale de contact pentru ca autoritățile de imigrări să poată realiza verificările necesare.

3. EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Restricții se aplică doar în cazul intrării în Mexic pe cale terestră sau maritimă în raport cu cei, care nu demonstrează un scop esențial al vizitei și se referă la călătoriile turistice, de recreere sau participare la evenimente culturale.

La frontierele cu SUA, Guatemala și Belize au fost sporite controalele ca urmare a măsurilor adoptate în scopul de a preveni răspândirea virusului COVID-19. Este permis doar tranzitul persoanelor care demonstrează efectuarea unor activități esențiale. 

4. MĂSURI PE PLAN INTERN:

Din 1 iunie 2020 Mexic implementează un Plan de revenire la NouaNormalitate, care presupune ridicarea graduală a restricțiilor, relansarea economiei și revenirea la activitățile cotidiene, în baza unui sistem național de „stoplight” (semafor epidemiologic), care monitorizează 4 tipuri de valori pentru a determina codul atribuit unui sau alt stat (tendința numărului de cazuri noi de infectare COVID-19, tendințele de utilizare a paturilor de spital, ratele actuale de utilizare a paturilor de  spital și procentul de cazuri pozitive). Dacă unul din indicatori este roșu, întregul stat va fi desemnat sub cod roșu. În acest regim, sunt permise doar activități esențiale.

În perioada 26 iulie – 8 august 2021 un stat este sub codul roșu - Sinaloa. 13 state sunt sub codul portocaliu: Baja California Sur, Colima, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, State of Mexico, Mexico City, Nayarit, Nuevo Leon, Oaxaca, Quintana Roo, Tamaulipas și VeracruzSub codul portocaliu, hotelurile, restaurantele, frizeriile, parcurile în aer liber și sălile sportive activează cu o capacitate redusă la 50%. Piețele și magazinele – la 75%, iar mall-urile, bisericile, cinematografele, teatrele, muzeele și evenimentele culturale se limitează la o capacitate de 25%. 15 state sunt sub codul galben: Baja California, Campeche, Chihuahua, Durango, Guanajuato, Michoacan, Morelos, Puebla, Queretaro, San Luis Potosi, Sonora, Tlaxcala, Tabasco,Yucatan și Zacatecas. Sub codul galben toate activitățile de muncă sunt permise, cu respectarea măsurilor preventive de bază. Spațiile publice pot fi deschise, în timp ce cele de tip închis vor opera cu capacitate redusă.

3 state sunt sub codul verde:Aguascalientes, Chiapas și Coahuila. Sunt permise toate activitățile sociale și economice, inclusiv școlile activează cu respectarea măsurilor de precauție corespunzătoare.

Atenționăm că sistemul sanitar public în Mexic este foarte precar, iar cel privat este extrem de costisitor. Se recomandă contractarea unei asigurări de sănătate/de călătorie.

5. ALTE INFORMAȚII UTILE ȘI SURSE OFICIALE DE DOCUMENTARE:

Pagina web a Ministerului Sănătății - Coronavirus – gob.mx; linia fierbinte - 800 0044 800

Contactele locale ale statelor pot fi accesate aici.

Harta cazurilor de COVID-19 - https://covid19.sinave.gob.mx/