Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Actualizare: Cum călătoriți în Mexic în contextul COVID-19

Publicat:Fri, 28/05/2021 - 18:29

1. STARE DE URGENȚĂ:  DA (urgență sanitară)

2. RESTRICȚII DE INTRARE:

Pentru evitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, începând cu 19 martie 2021 au fost înăsprite controalele la frontierele terestre din sud ale Mexicului (cu Guatemala și Belize) și nord (cu SUA), fiind permis tranzitul doar pentru călătoriile esențiale.

Frontiera terestră SUA-Mexic este închisă temporar pentru traficul neesențial (turism si recreere), începând cu 21 martie 2020. Restricția respectivă a fost prelungită cel puțin până la data de 22 iunie 2021. Tranzitul mărfurilor și al lucrătorilor în sectoarele esențiale este permis. Mai multe detalii aici.

Pe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, scopul călătoriei în Mexic (ex. turism sau afaceri pentru cei care sosesc fără viză sau alte scopuri – muncă, studii, etc. – pentru cei care intră cu viză de lungă ședere). Începând cu data de 10 mai 2021 capitala a intrat în codul galben al semaforului epidemiologic.

Nu este necesară prezentarea unui test negativ COVID-19 sau intrarea în carantină după intrare în Mexic. În schimb, se completează online un chestionar/declarație de sănătate https://www.vuelaseguro.com/login și se prezintă codul QR generat de aceasta pentru a putea realiza check-in-ul. Recomandăm insistent să vă documentați referitor la alte condiții suplimentare impuse de companiile aeriene care operează zboruri spre Mexic.

Este necesar ca la intrarea în Mexic să se prezinte biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include vizitarea Mexicului și dovezi ale deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței. Autoritățile de imigrări realizează verificări, în colaborare cu hotelurile și companiile aeriene, cu privire la confirmarea și plata cazării pentru întreaga perioadă declarată de turiști, precum și a zborului de reîntoarcere în Europa. De asemenea, solicită străinilor care doresc să intre în țară dovada că dețin suficiente resurse financiare pentru a acoperi costurile șederii (bani în numerar și/sau extrase bancare recente).

3. EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Restricții se aplică doar în cazul intrării în Mexic pe cale terestră sau maritimă în raport cu cei, care nu demonstrează un scop esențial al vizitei și se referă la călătoriile turistice, de recreere sau participare la evenimente culturale.

La frontierele cu SUA, Guatemala și Belize au fost sporite controalele ca urmare a măsurilor adoptate în scopul de a preveni răspândirea virusului COVID-19. Este permis doar tranzitul persoanelor care demonstrează efectuarea unor activități esențiale. 

4. MĂSURI PE PLAN INTERN:

Din 1 iunie 2020 Mexic implementează un Plan de revenire la NouaNormalitate, care presupune ridicarea graduală a restricțiilor, relansarea economiei și revenirea la activitățile cotidiene, în baza unui sistem național de „stoplight”, care monitorizează 4 tipuri de valori pentru a determina culoarea atribuită unui sau alt stat (tendința numărului de cazuri noi de infectare COVID-19, tendințele de ocupare a spitalelor, ratele actuale de ocupare a spitalelor și procentul de cazuri pozitive. Dacă unul din indicatori este roșu, întregul stat va fi desemnat cod roșu. Sub cod roșu sunt permise doar activități esențiale.

În perioada 24 mai – 6 iunie 2021 nici un stat nu este sub codul roșu, 15 state sunt sub codul galben: Baja California, Baja California Sur, Campeche, Chihuahua, Colima, Mexico City, Mexico State, Michoacán, Nayarit, Nuevo Leon, Puebla, Tabasco, Tamaulipas, Yucatan și Zacatecas. Sub codul galben toate activitățile de muncă sunt permise, cu respectarea măsurilor preventive de bază. Spațiile publice pot fi deschise, în timp ce cele de tip închis vor opera cu capacitate redusă.

16 state sunt sub codul verde: Aguascalientes, Chiapas, Coahuila, Durango, Guanajuato, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, Morelos, Oaxaca, Queretaro, San Luis Potosi, Sinaloa, Sonora, Tlaxcala, and Veracruz). Sunt permise toate activitățile sociale și economice, inclusiv școlile activează cu respectarea măsurilor de precauție corespunzătoare.

Atenționăm că sistemul sanitar public în Mexic este foarte precar, iar cel privat este extrem de costisitor. Se recomandă contractarea unei asigurări de sănătate/de călătorie.

5. ALTE INFORMAȚII UTILE ȘI SURSE OFICIALE DE DOCUMENTARE:

Pagina web a Ministerului Sănătății - Coronavirus – gob.mx; linia fierbinte - 800 0044 800

Contactele locale ale statelor pot fi accesate aici.

Harta cazurilor de COVID-19 - https://covid19.sinave.gob.mx/