2023: an de consolidare a parteneriatului Republicii Moldova cu SUA
Pe parcursul anului 2023 relațiile între Republica Moldova și SUA au avut o dinamică în ascensiune, atât prin multiplicarea contactelor la nivel înalt, inclusiv întrevederea între șefii de stat, cât și prin expansiunea programelor de susținere de către SUA a reformelor din țară. În acest an, Ambasada și-a concentrat activitatea pe aprofundarea și diversificarea dialogului cu SUA, comunicarea proceselor de transformare a țării în parcursul ei european, a necesităților de fortificare a rezilienței și de dezvoltare a economiei, consolidarea platformelor de dialog comercial-economic, implicarea diasporei în promovarea culturii și direcționarea investițiilor în RM, precum și oferirea suportului consular cetățenilor RM din SUA.
10 rezultate cheie în relațiile bilaterală în anul 2023:
Consolidarea dialogului în cadrul întrevederii între Președinta Sandu și Președintele Biden pe 21 februarie la Varșovia; întâlniri oficiale din cadrul vizitelor dnei Președinte la Chicago (mai) și New York (septembrie), a Președintelui Parlamentului Grosu în Washington DC (iulie), a Președintelui grupului parlamentar de prietenie cu SUA Popșoi (octombrie, decembrie), și alte întrevederi și reuniuni ținute în cadrul vizitelor miniștrilor și oficialilor moldoveni în SUA, precum și vizitelor oficialilor și membrilor Congresului în RM.
Extinderea Dialogului Strategic RM – SUA (reuniunea din martie) prin lansarea celui de-al 4-lea pilon pentru contacte interumane și comunicare strategică, și reînnoirea foii de parcurs în aprofundarea cooperării bilaterale.
Dinamizarea dialogului cu Congresul american, unde a fost reînregistrat și lărgit Grupul de prietenie Moldova Caucus (20 membri); aprecierea înaltă pentru solidaritatea Moldovei cu Ucraina, reziliența țării și susținerea parcursului european acordată de membrii Congresului în cadrul audierii speciale din Comisia Helsinki (iulie).
Prietenul bun la nevoie se cunoaște: SUA a alocat asistență financiară nerambursabilă în valoare de 300 mln $ pentru fortificarea securității energetice a țării, dintre care 80 mln $ în calitate de suport bugetar, și 220 mln $ destinate pentru proiecte de diversificare a surselor de aprovizionare și de producere locală a energiei, inclusiv regenerabile. Proiectele implementate cu sprijinul SUA au cuprins diverse sectoare, de la dezvoltarea economică la combaterea corupției și dezvoltarea sectorului IT.
Semnarea de acorduri noi: Conceptul bilateral privind sprijinirea reformelor instituționale și dezvoltarea capabilităților militare ale RM (martie); Acord Open Skies (mai), care a deschis posibilitatea pentru zboruri directe dintre cele două țări.
Republica Moldova și-a fortificat reziliența față de ingerințele externe prin acțiuni de cooperare cu SUA, în special prin semnarea unui Memorandum de înțelegere privind contracararea manipulării informaționale externe dintre Cancelaria de Stat și Centrul de Angajament Global al Departamentului de Stat (septembrie). De asemenea, Administrația SUA a extins regimul de sancțiuni față de 7 cetățeni ruși implicați în acțiuni de destabilizare a situației din RM (iunie).
Valorificarea regimului preferențial de comerț, dezvoltarea sectorului IT și a comerțului electronic, transparența legislației și practicile regulatorii au fost subiectele abordate în cadrul celei de a 6-a reuniuni a Comitetului comercial mixt moldo-american (martie). Participarea dnei Președinte Sandu și a VPM Alaiba la primul dialog cu oamenii de afacere din diasporă organizat în marja Convenției Moldo-Americane (Chicago, mai) a impulsionat eforturi noi de atragere a investițiilor diasporei în economia moldovenească. Comerțul bilateral continuă o dinamică pozitivă; exporturile din RM în SUA în primele 10 luni a 2023 au crescut cu peste 30% față de 2022.
Parteneriatul bilateral Republica Moldova - Carolina de Nord a fost consolidat prin vizita Secretarului de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, la Chișinău (octombrie), unde a avut loc semnarea unui Memorandum de colaborare între Universitatea Tehnică din Moldova și North Carolina State University. Vizita comună a ambasadorilor RM în SUA și SUA în RM (iunie) în Carolina de Nord a examinat valorificarea continuă a potențialului cooperării bilaterale și planificarea aniversării a 25 de ani în anul 2024.
Activitatea consulară a ambasadei pune accent pe îmbunătățirea calității serviciilor consulare, mărirea capacității de examinare a cererilor și reducerea termenilor de așteptare. Numărul serviciilor consulare procesate de ambasadă în 2023 a fost de 2395, inclusiv 1728 de acte de identitate, 216 titluri de călătorie, 410 acte notariale și de stare civilă. Am continuat implementarea programului „Ambasada vine mai aproape” care oferă servicii consulare în afara capitalei americane, eliminând costurile mari de deplasare a beneficiarilor la sediul ambasadei. În 2023 reprezentanții Agenției Servicii Publice de comun cu reprezentantul ambasadei au acordat servicii în orașele Chicago, Sacramento și Seattle (mai), procesînd aproape 900 de dosare.
Cooperarea activă cu think-tank-uri și asociațiile din SUA a permis promovarea unei imagini pozitive a Republicii Moldova ca țară solidară, rezilientă și reformatoare. Evenimente de promovare au fost organizate împreună cu CEPA, Atlantic Council, Institutul American pentru Pace (USIP), Hudson Institute, Brookings Institution, CSIS, Middle East Institute, Georgetown University, Heritage Foundation, IRI, Muzeul Victimelor Comunismului și altele.
Ambasada exprimă gratitudine tuturor partenerilor din SUA și cetățenilor din diasporă pentru deschiderea și valorificarea oportunităților de dezvoltare a relațiilor bilaterale. Rămânem în continuare deschiși spre noi colaborări și inițiative menite să valorifice expertiza și deschiderea partenerilor din SUA în beneficiul și dezvoltarea Republicii Moldova. Pentru orice feedback și sugestii de colaborare, vă rugăm, să ne contactați la washington@mfa.gov.md