A A A

„Siberia din oase” a emoționat audiența de la Washington DC

Publicat:Wed, 27/03/2024 - 22:50

Publicul de la Washington DC a avut șansa emoționantă să vizioneze istoriile familiilor moldovenești deportate în Siberia, în care au fost spulberate copilării și schimbate vieți pentru totdeauna.

Proiecția filmului „Siberia din oase”, desfășurată în premieră în capitala federală americană la 26 martie 2024, la sediul Muzeului Victimelor Comunismului, a adunat o sală plină și a emoționat telespectatorii cu confesiunile a patru protagoniști, care au fost trimiși forțat în Siberia în cel de-al doilea val al deportărilor.

În această narațiune emoționantă, povestea propriei mame a regizoarei se desfășoară în mijlocul tăcerii și stigmatizării care au învăluit cândva acest subiect tabu. În ciuda faptului că au îndurat greutăți de neimaginat, cei deportați au dat dovadă de o rezistență remarcabilă, asemănătoare stâncilor neclintite.

„Chiar și în cadrul propriei mele familii, cicatricile deportării au fost purtate în tăcere, umbrite de religiozitate profundă și evlavie de neclintit”, a spus Ambasadorul Viorel Ursu când a prezentat filmul.

În timpul vizionării acestor povești, este important să ne reamintim imperativul vital de a comemora, ca să nu riscăm să repetăm ororile istoriei.

Mulțumim profund cineastei Leontina Vatamanu pentru că a împărtășit cu curaj aceste povești importante, aruncând lumină asupra luptelor nespuse ale familiilor moldovenești deportate în Siberia. Devotamentul ei pentru păstrarea acestor amintiri asigură că vocile lor sunt auzite și experiențele lor onorate. Munca ei servește ca o amintire emoționantă a rezistenței spiritului uman și a imperativului de a ne confrunta cu greșelile istoriei.

Mulțumiri speciale Muzeului Victimelor Comunismuluiși echipei pentru găzduirea acestui eveniment, precum și tuturor celor prezenți!

P.S.: deoarece evenimentul s-a desfășurat în luna martie, oaspeții au primit în dar „Mărțișoare”, învățând astfel și despre tradițiile frumoase ale poporului nostru.