A A A

Întrevederile Ambasadorului Ursu în Congres

Publicat:Mon, 29/05/2023 - 22:25

Pe parcursul săptămânii precedente, ambasadorul Viorel Ursu a avut mai multe întrevederi cu reprezentanți ai Congresului SUA.

La 22 mai 2023, ambasadorul Ursu s-a întâlnit cu congresmanul Thomas Kean Jr. (Republican-New Jersey), președintele Subcomitetului pentru Europa din Camera Reprezentanților a Congresului SUA, și i-a mulțumit pentru asistența oferită Ucrainei, inclusiv prin introducerea unei rezoluții în Camera Reprezentanților de recunoaștere a suveranității Ucrainei și a spiritului de neclintit al poporului Ucrainei.  Ambasadorul Viorel Ursu a informat congresmanul despre provocările curente din Republica Moldova în materie de securitate, atât în domeniul energetic, cât și în sens hibrid, cibernetic și de dezinformare și propagandă.

În cadrul întrevederii din 23 mai cu congremanul Bradley Schneider (Democrat-Illinois) Ambasadorul a informat interlocutorul despre vizita recentă a PRM Sandu la Chicago, precum și despre diaspora moldovenească numeroasă din statul Illinois, care are o natură antreprenorială dezvoltată. Rep. Brad Scheider este membru al Caucusului pentru Moldova în legislatura curentă. În februarie 2023, Schneider a semnat o scrisoare prin care pleda ca președintele Biden să ofere Ucrainei avioane de luptă F-16, aceste este un susținător activ al sprijinului pentru Ucraina, bunica acestuia fiind din Kiev.

Totodată, ambasadorul Ursu a invitat congresmanul să viziteze țara noastră, pentru a cunoaște din primă sursă situația actuală, dar și a descoperi potențialul turistic și ospitalitatea pe care le poate oferi Moldova.

Un alt membru nou al Caucusului pentru Moldova în cel de-al 118-lea Congres este congresmanul Pat Fallon (Republican-Texas). Acesta a vizitat Moldova cu delegația congresională din luna martie 2022 , și a avut o întrevedere cu delegația parlamentară condusă de Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în decembrie 2022.

Rep. Fallon este membru în Comisia pentru Serviciile Armate și Comisia pentru Supraveghere și Responsabilitate. Acesta s-a interesat în particular de perspectivele aderării Republicii Moldova la NATO în discuția purtată cu ambasadorul Ursu la 23 mai. Interlocutorii au făcut un schimb larg de opinii pe diverse subiecte de actualitate și perspectivele consolidării cooperării inter-parlamentare.

w/ Rep. Brad Schneider
w/ Rep. Pat Fallon
w/ Rep. Pat Fallon