Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şi Statele Unite Mexicane

A A A

Întrevederea cu Senatorul Thom Tillis

Publicat:Thu, 18/05/2023 - 17:42

Întrevederile cu membrii Congresului SUA nu reprezintă simple vizite de curtoazie, dar sunt deosebit de importante din punct de vedere al subiectelor abordate și impactul pe care îl pot avea anumite pârghii legislative.

 În cadrul discuției dintre ambasadorul Viorel Ursu și senatorul republican senior din statul Carolina de Nord, Thom Tillis, din 2 mai a.c., au fost abordate subiecte pertinente ce țin de aprofundarea cooperării inter-parlamentare pentru avansarea securității și prosperității țărilor din Europa de Est. Întrevederea a avut loc într-un moment crucial, în care regiunea se confruntă cu diverse provocări de securitate, precum și cu provocări economice și sociale majore.

 De asemenea, interlocutorii au discutat despre cooperarea comprehensivă și aprofundată din cadrul parteneriatului dintre Republica Moldova și statul Carolina de Nord, precum și importanța sprijinirii eforturilor comune de modernizare și diversificare a sectorului energetic, contracararea amenințărilor hibride și cibernetice, propagandei și dezinformării.

 Senatorul Thom Tillis s-a referit la necesitatea reglementării modului de operare cu regimurile maligne, opinând că războiul din Ucraina oferă lecții și pentru regiunea Indo-Pacificului, în speță pentru relația dintre China și Taiwan, de aceea se declară angajat să pledeze în continuare în Congres pentru victoria Ucrainei.

 „Suntem hotărâți să colaborăm îndeaproape cu Senatul SUA pentru a asigura securitatea și prosperitatea regiunii noastre, precum și să promovăm valorile noastre comune prin continuarea cooperării strânse și comprehensive între legislaturile țărilor noastre” a conchis ambasadorul moldovean.